26 Nisan 2016 Salı

Parlak Yıldız


Parlak Yıldız

Proje: Emanuela Bussolati
Çizimler: Antonella Abbatiello
Metin: Giovanna Mantegazza
Çeviri: Gönen Kerimoğlu Taş

22 sayfa, 19x21 cm
Pötikare Yayıncılık

Pötikare Yayınları'nı geç keşfettim ama çok sevdim, onu baştan söyleyeyim. Özellikle Ahmet Selim'in yaşı itibariyle en çok ilgimizi çeken 0-3 yaş grubu kitapları çok renkli, eğlendirici ve sürprizli. Yayınevinin minik parmakları çok cezbedecek bir serisi var: Delikli Kitaplar. İşte "Parlak Yıldız" da onlardan bir tanesi.

Anne olunca yüz bin tane şey anlaşılır ya; bunlardan en çok kabul göreni de çocuğu ve çocuğun isteklerini kendininkilerin önüne koymaktır. Ablam doğum günüm için hediye olarak ne istediğimi sorduğunda "artık bana bir şey almayın, Ahmet Selim'e alın" dedim. Bizim evdeki zilyon kitap ve oyuncağın çetelesini tutamadıklarından seçimi bana bıraktılar. Ben de uzunca zamandır aklımda olan Parlak Yıldız'ı ve önümüzdeki günlerde blogta paylaşacağım bazı kitapları  istedim.





Parlak Yıldız'ın kapağından itibaren  oyulmuş bir yıldız var, daha doğrusu gittikçe küçülen yıldızlar. Her sayfayı kaldırdığınızda altından bir başka yıldız daha çıkıyor ve son sayfada artık kayboluyor. Bu kitaba delikli kitap denmesinin sebebi de bu. Kitabı eline alan minnoşlar hemen parmaklarıyla orayı keşfediyor ve sayfayı çevirdikçe küçülen yıldızları kavramaya çalışıyor.




Kitap için aynı zamanda bir uyku öncesi kitabı diyebiliriz. Meraklı bir yavru tilki var, gece olmuş ve uyuması gerek ama onun hiç uykusu yok. Etrafı aydınlatan parlak sarı yıldızın eşliğinde hiç korkmadan dolaşmaya çıkıyor. Kafiyeli dizelerle anlatılan bu öyküde yavru tilki önce ahıra bakıyor ve uyuyan inek ve buzağısını görüyor. Sonra göl kenarında kurbağayla yavrularını daha sonra ise çayırda uyuyan koyun ve kuzuyu ziyaret ediyor. Sol sayfalarda anlatım yer alırken, sağ sayfalarda ise canlı ve parlak resimler bulunuyor. Epey gezen yavru tilki ise en sonunda evine dönüyor, annesine sarılıp uyuyor.




Biz, geceyi anlatan kitapları bilhassa severiz. Daha önce "Ayıcıkların Uyku Vakti"ni anlattığımız  yazımızda Ahmet Selim'e gece olunca uyunduğu fikrini nasıl anlattığımızdan bahsetmiştik. Bu kitap da bunu pekiştirmeye yardımcı oluyor. Ayrıca hayvanların geceleri nerede ve nasıl uyuduğunu göstermesinin yanı sıra hangi hayvanın yavrusunun hangisi olduğuna dair de bilgi veriyor.
Selimo, tek tek sayfaları okutmuyor hala, o yüzden hepsini bir kerede okumak mümkün değil bizim için.  Bu kitapta da, onun keyfine göre sayfalara bakıyoruz; at tayıyla, ördek yavrularıyla nasıl uyuyormuş inceliyoruz.




Bu tarz çeviri kitaplarda kulağımız bir ritim arıyor; mutlaka kitabın orijinal dili olan İtalyancası'nda bu yakalanmıştır. Kafiyeler bu mini şiirlerde kulağa çok hoş geliyordur. Türkçe çevirisinde de bir iki minik aksama haricinde şiirler yine keyifle okunuyor.

Son olarak, sadece 0-3 yaş için değil daha büyük yaş grupları için de çok güzel kitaplar yayınlayan Pötikare'nin web sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...